• KC Ikke Ook | Soetendaalseweg 68-70, 3036 ET Rotterdam | Tel: 010 465 96 53

Gezonde kinderopvang in Rotterdam met Lekker Fit!

gezonde buitenschoolse opvang rotterdam noord

Gezonde kinderopvang in Rotterdam met Lekker Fit!

560 420 Kindercentrum Ikke Ook

Gezonde kinderopvang in Rotterdam met Lekker fit!

De stap naar kinderopvang is voor veel ouders een spannende stap.

In jouw zoektocht naar het juiste kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang, heb je mogelijk al een rondleiding aangevraagd bij een kinderopvangorganisatie bij jou in de buurt. Goed geregeld! want dit kan ervoor zorgen dat je als ouder een goed beeld krijgt van de desbetreffende locatie en alle andere belangrijke zaken die komen kijken bij kinderopvang. Bovendien kunnen eventuele vragen die je hebt als ouder tijdens zo’n rondleiding beantwoord worden.

Wist je overigens dat naast de verschillende pedagogische visies die kinderopvangorganisaties nastreven, ook op het gebied van voeding en beweging verschillen kunnen zijn?

In deze blog vertellen wij je alles over het Lekker Fit kinderdagverblijf programma, een programma die ook Kindercentrum Ikke Ook voor de allerkleinsten (0-4 jaar) heeft!

Wat is het Lekker Fit kinderdagverblijf programma?

Lekker Fit is een interactief programma, met als doel, meer en beter bewegingsonderwijs voor jouw kind!

D.m.v. verschillende samengestelde activiteiten, voor peuters, kleuters en kinderen in groep 3 t/m 8, stimuleert het Lekker Fit programma kinderdagverblijven en scholen om kinderen regelmatig in beweging te brengen. Bovendien heeft het programma verder als doel om kinderen te stimuleren om gezondere keuzes m.b.t. voeding te maken.

Het programma werkt samen met 92 basisscholen en 145 kinderopvang locaties in Rotterdam, waaronder Kindercentrum Ikke Ook in Rotterdam Noord.

Het Lekker Fit programma is bedoeld voor kinderen in de leeftijdscategorie van 0 t/m 12 jaar, waarbij dit voor het kinderdagverblijf geldt voor kinderen t/m 4 jaar.

Lekker fit is ontstaan in 2005 en is een initiatief van de gemeente Rotterdam.

 

Hoe ziet het Lekker Fit programma er bij Kindercentrum Ikke Ook uit?

Kindercentrum Ikke Ook is groot fan van het Lekker Fit programma en is daarom sinds 2016 gestart als lekker fit kinderdagverblijf. Om jouw kind op onze kinderopvang al op jonge leeftijd in contact te brengen met de voordelen van spelenderwijs bewegen en verantwoorde voeding, heeft Kindercentrum Ikke Ook een vaste bewegingscoach in dienst. Dit is niet alles, want naast deze bewegingscoach hebben al onze pedagogisch medewerkers het Lekker Fit programma gevolgd! Twee keer per jaar krijgt ons kinderdagverblijf gevestigd in Rotterdam noord bezoek van een medewerker van Lekker Fit.

Ben je benieuwd welke voordelen het Lekker Fit! programma voor jouw kind kan hebben? Lees dan snel verder.

 

Wat zijn de voordelen van het Lekker Fit programma?

Het mag geen geheim meer zijn dat, regelmatig bewegen en gezonde als gevarieerde voeding, van toegevoegde waarde zijn.

Wist je dat overgewicht bij kinderen een gezonde ontwikkeling in de weg kan staan en dat regelmatige beweging en het nuttigen van gezonde voeding, een gezonde ontwikkeling bij kinderen stimuleert?

Bovendien is er een lagere kans op ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en depressie.

Kinderen leren d.m.v. het Lekker Fit programma al op jonge leeftijd bewuste voedingskeuzes te maken, denk hierbij aan het eten van groente en fruit en het regelmatig drinken van water. Sinds het Lekker Fit programma actief wordt gebruikt door kindercentrum Ikke Ook zien onze pedagogisch medewerkers een positieve ontwikkeling doordat kinderen eerder geneigd zijn meer groente en fruit tot zich te nemen.

 

‘’In 2013 is gebleken dat de stijging in de trend bij Rotterdamse kinderen met overgewicht is gestopt.”

Het gaat hier om stabilisatie van overgewicht van het aantal kinderen met overgewicht en voor een aantal leeftijdsgroepen zelfs een kleine daling!’’

Bron: www.rotterdamlekkerfit.nl

 

Hoe ziet een Lekker Fit dag er op ons kinderdagverblijf uit?

Het is nog vroeg en onze enthousiaste pedagogisch medewerkers zijn klaar om er samen met jouw kind weer een mooie dag op de opvang van te maken.

Als alle kinderen op onze kinderdagverblijf groepen zijn aangekomen en de eerste activiteiten achter de rug zijn, volgt er om 09:30 een eerste lekker fit moment, een verantwoorde maaltijd. Zo krijgen de kinderen van het kinderdagverblijf KC Ikke Ook een lekker stuk fruit (banaan, mango, aardbei, appel of druiven) om de dag gezond te beginnen. Wist je trouwens dat groente en fruit vol zitten met oplosbare vezels? Smikkelen maar!

Ook drinken is een belangrijk onderdeel op de kinderopvang, zo krijgen de kleine avonturiers overdag voldoende water of thee.

Naast eten en drinken is er ook voldoende aandacht voor beweegactiviteiten in de buitenlucht. Zo gaan de kinderen dagelijks onder begeleiding naar buiten en spelen zij gezamenlijk met elkaar. Dit bevordert het sociale contact, het samenwerken en het delen met andere kinderen. Tikkie! Jij bent hem!

11:00: Het buitenspelen is voorbij en het is tijd om naar binnen te gaan. Ook hier hebben de kinderen de mogelijkheid om vrij te spelen. Daarnaast beschikt ons kinderdagverblijf ook over de Lekker Fit gym box, een box waarmee we samen met de kinderen, verdeeld over de dag, de allerleukste beweegactiviteiten ondernemen.

Omstreeks 11:30 hebben de kinderen een gezamenlijk eetmoment. Hiervoor bereiden we op de kinderopvang iedere dag een verse warme maaltijd, met pasta, aardappels of rijst en vlees, kip of vis. Uiteraard kunnen de lekkerste verse groentes hierbij niet ontbreken.

12:30 – 14:00: Na al dat bewegen is het nu tijd om te slapen. Slaap lekker!

15:00: Tijd voor een smakelijke boterham.

Hiep hiep hoera! Sarah is jarig! Kindercentrum Ikke Ook stimuleert verantwoorde traktaties en deelt daarom traktatieformulieren uit. Hierdoor kun jij als ouder ook rekening houden met de bewuste gewoontes op het kinderdagverblijf. Sarah trakteert ieder kind op knapperige groentefrietjes. Kijk ze eens genieten!

15:30: Tijd voor een lekker fit moment! In de middag spelen we spelletjes of wagen we een dansje. Dit doen we binnen of op de coole buitenplaats aangrenzend aan ons kinderdagverblijf. Heb jij onze mooie moestuin al gezien? Ook dit is een belangrijk onderdeel van het Lekker Fit programma. In de groene moestuin planten en verzorgen de kleuters hun eigen groentes en leren zij meer over de natuur.


16:30:
Jouw kind eet een gezonde snack, bestaande uit bijvoorbeeld een komkommertje, paprika of snoeptomaatje.

18:00: Gezamenlijk ronden we de dag af en is het alweer tijd om naar huis te gaan. Morgen maken we er weer een gezellige, speelse en gezonde dag van, tot morgen!

Wil je meer weten over het Lekker Fit programma voor kinderdagverblijven?

Ben je na het lezen van deze blog benieuwd geworden naar deze extra gezonde manier van kinderopvang? Of wil je een keertje komen kijken bij ons gezellige kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang locatie in Rotterdam noord?

Wij helpen je graag met al jouw vragen!

Handig voor jou als ouder om te weten, is dat kindercentrum Ikke Ook naast het Lekker Fit programma op het kinderdagverblijf, ook een Lekker Fit programma voor de buitenschoolse opvang (BSO) heeft. Dit zorgt ervoor dat ook de grotere kinderen de voordelen van gezonde voeding en regelmatige beweging ervaren!

Kun je niet wachten om alvast in Lekker Fit stemming te komen? Bekijk dan hieronder alvast een video of neem een kijkje op de website van Lekker Fit!